TILBAGE TIL SKOLEKØKKENET

MADINSPIRATION MED DE MEDSTUDERENDE

BAGGRUND

Det fantastiske ved et skolekøkken er at arbejde i små 4-5 mandsgrupper, men samtidig kunne mærke den herlige buzz fra 25 unge, der er dybt optaget af at lave mad. 

 

Derfor inviteres studerende hver uge til god, gammeldags madkundskab - med et fryseposetwist.

FOODIES INSPIRERER ROOKIES

Som hjemme i køkkenet vil ressourcestærke studerende blæse ny energi ind i hverdagen for ressourcesvage og sårbare studerende. 5 køkkengrupper sammensættes med lige dele foodies og rookies, som hver tilbereder en 3-retters menu bestående af en suppe, en håndfuld deller og en gryderet.

Hver mødegang har nyt fokus på råvarer, så de studerende præsenteres fot righoldigheden i både det protein-holdige kød/bønner, vitaminrige grønt og kulhydraterne i pasta/rodfrugter, quinoa, brød, ris etc.

VI LAVER MAD - MASSER AF MAD

I skolekøkkenet tages de store gryder og pander i brug. Deltagerne tilbereder gryderetter, supper og deller i stort mål, for madlavningen er ikke kun til ét måltid: Efter de velfortjente måltider, findes fryseposerne frem, og de 5 gruppers retter pakkes og samles på katederet.

Med hjem fra aftens madskole tager alle poser med 5 forskellige deller, 5 supper og 5 gryderetter, der - blot tilsat brød og paste/ris/kartofler etc. - sikrer den studerende varierede, inspirerende og nemme måltider den følgende uge.

VI LAVER OGSÅ MAD TIL DE HÅRDEST RAMTE

Der købes ind til at gruppen kan tilberede fryseposemåltider til dem, hvor livet strammer ekstraordinært. Mødrehjælpen, Mændenes Hjem og andre aktører, der hver dag knokler for at holde marginaliserede borgere oven vande.


 

FOLKEOPLYSNING & FRYSEPOSER?

Hvordan adskiller studenterprojektet sig fra aftenskolernes medkurser?

Ikke særligt meget, er svaret. Madskolens undervisning er struktureret præcist som ethvert andet aftenskolekursus i et skolekøkken - mest markante (og afgørende) forskel er, at de studerende ved at alle andre gæster er studerende som dem.

Folkeoplysning kan fungere fremragende, når de forskellige generationer mødes og udveksler. Tilmed besidder de ældre generationer enorm viden om madlavning, men mange unge opfatter ikke de 'voksnes' viden eller gode selskab som relevant i alle sammenhænge.

 

Mange unge ønsker et socialt rum af ligesindede, hvilket er en af de store årsager til aftenskolernes problemer med at tiltrække unge til deres undervisning.

 

Unge modvilje mod aftenskoletanken imødegås med frysepose-konceptet, hvor selv den mest cost-benefit-analyserende studerende kan regne ud, at det betaler sig at investere en aften i at lave et godt måltid, når den giver dig lækre måltider til de næste 5 dage med hjem.